Skoči na glavno vsebino
+ 386 5 36 55 200 info@cirius-vipava.si
V CIRIUS Vipava smo letos že tretje leto zapored organizirali festival, ki ga mi imenujemo Fejstival Pustimo odtis. Le ta postaja tradicionalen in prepoznaven v naši regiji. Zaposleni v CIRIUS Vipava in okolica ga sprejemamo kot festival inkluzije, dobre volje, pozitivne energije in navdiha.
V mesecu maju in juniju se je zvrstilo kar nekaj dogodkov: predavanje dr. Tine Bregant, fotografski extempore, dan za starše,  dan odprtih vrat, zaključek projekta Kaj zmorem jaz, kaj zmoreš ti, kaj zmoremo mi vsi, srečanje za upokojence, predstava Zvezdni tolarji.
Festival smo otvorili 29. maja 2018 s predavanjem dr. Tine Bregant, ki ga je podarila v dobro naših učencev. Spregovorila nam je o precenjeni sreči in kdo ima ključ do izpolnjenega življenja. Razmišljala je o razumevanju sreče in primerjala narode med seboj. Poudarila je, da je empatija pri delu z ljudmi nujno potrebna in spregovorila o poklicni izgorelosti. Poudarek je dala čuječnosti, ki je danes vse bolj popularna. S tem občutkom smo vstopili v naslednja dogajanja festivala.
V sredo, 30. maja 2018, smo dan posvetili umetnosti. Izpeljali smo peti fotografski extempore, ki so se ga udeležile tri naše učenke pod mentorstvom Liljane Lazar in Gaje Gantar ter štiri učenke iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina pod mentorstvom Petre Premrl. Tema je bila povezana s pravljico Zvezdni tolarji. V objektiv so učenci skušali ujeti pomen besede dar. Za uvod je učenka Mana Bolčina v Lanthierjevem parku tamkajšnjim sprehajalcem podarila pšenični klas in jim zaželela lep dan. Mladi fotografi so v objektiv ujeli trenutke sreče darovalke in vseh tistih, ki so dar sprejeli. Nastale fotografije so bile razstavljene v avli našega centra. Priznanje za najboljše delo je prejela Janja Fabjan iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.
V soboto, 2.junija 2018, smo organizirali dan za starše. Dvorišče smo spremenili v praznik vseh zaposlenih, učencev in njihovih staršev. Po sprejemu smo se nekateri podali na pot od Goč mimo Obelunca do cerkvice Marije Snežne, ostali pa na sprehod skozi Vipavo, kjer smo se pomerili v zabavnih igrah. Na poti in na zaključnem skupnem kosilu smo imeli priložnost za pristne pogovore, medsebojno spoznavanje ter navezovanje novih prijateljstev. Z nasmehi, stiski rok in prijaznimi besedami smo drug drugemu obogatili naš vsakdan.
V sredo, 6. junija, smo imeli dan odprtih vrat. V našo sredino smo sprejeli vse, ki se zanimajo za naše delo, starše, ki bi želeli svojega otroka vpisati v enega od naših programov, strokovne delavce drugih vzgojno izobraževalnih ustanov, svetovalne delavce, predstavnike Pedagoške fakultete in Zavoda za šolstvo… Organizirali smo vpogled dela v Prilagojenem programu z nižjim izobrazbenim standardom, Posebnem programu vzgoje in izobraževanja, Oddelek prilagojenega programa za predšolske otroke in Program dodatnega usposabljanja ter nekatere druge dejavnosti (glasbo, šport, fizioterapijo, therasuit terapijo, delovno terapijo s senzorno sobo, logopedsko obravnavo, plavanje, terapijo s konji). Obiskovalci so si ogledali prenovljene prostore vrtca in učno stanovanje, v katerem se mladostniki dodatno usposabljajo za samostojno življenje.
Naši otroci in mladostniki zmorejo marsikaj narediti sami in so uspešni na več področjih. Liljana Lazar in Tamara Srebot že šest let vodita projekt Kaj zmorem jaz, kaj zmoreš ti, kaj zmoremo mi vsi med CIRIUS Vipava in sosednjimi osnovnimi šolami. Letos so z nami sodelovali učenci OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine pod mentorstvom Darje Benčina in Karoline Kobal ter učenci OŠ Šturje z mentorico Ksenijo Trampuš Švara. Na skupnih druženjih smo ustvarjali in pobarvali stole, ki lepšajo Lanthierjev park v središču Vipave. Zaključna prireditev v parku je bila 7. junija 2018.
V sredo, 13. junija 2018, smo organizirali dan za upokojene sodelavce. Odzvalo se jih je šestnajst. Marsikdo je v CIRIUS Vipava preživel vso svojo poklicno pot. Učenci so jih ponovno navdušili s kratkim programom, nato so si ogledali prenovljene prostore in dejavnosti. Odhajali so veseli in z zavestjo, da so v naši hiši vedno dobrodošli.
Sreča ob darovanju in prejemanju je bila na Festivalu večkrat izrečena. »Zadnjič« na predstavi Zvezdni tolarji v dvorani 1. slovenske vlade, 21. junija 2018 v Ajdovščini. Sklepni dogodek Festivala je s plesno glasbeno pravljico polepšal dopoldan in večer marsikateremu obiskovalcu. Znano Grimmovo pravljico so na odru uprizorili učenci CIRIUS Vipava pod mentorstvom Loredane Sajovic, Katje Bucik in Andreje Č.Gantar. Ob tem dogodku je bila predstavljena tudi knjiga in zgoščenka, katere glasba je delo Mire Voglar in Lada Jakše, likovno podobo sta ustvarila Rina in Gani Llalloshi, priredba Grimmove pravljice je delo Nataše Konc Lorenzutti.
Predstava je nastala z namenom povezovanja otrok s posebnimi potrebami z umetnostjo in umetniki, predstavljanja lepote, ki se skriva v njih, ter povezovanja vseh dobrih ljudi in vsega dobrega v nas.
 Sreča je popotnik življenja. Naj se ne konča z izvrstno predstavo, ampak naj biva v nas in med nami sleherni trenutek.
Kolektiv CIRIUS Vipava
Dostopnost