Skoči na glavno vsebino
+ 386 5 36 55 200 info@cirius-vipava.si

Pogum ne pomeni, da se ne bojiš. Pogum pomeni, da te strah ne ustavi.
(Bethany Hamilton)

 

V soboto, 17. novembra 2018, je CIRIUS Vipava organiziral osme državne vodne igre MATP pod okriljem Specialne olimpijade Slovenije. Dodatna sredstva za izvedbo iger smo pridobili preko razpisa Zavoda za šolstvo Republike Slovenije za sofinanciranje mednarodne dejavnosti v vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji ter razpisa za sofinanciranje humanitarnih, invalidskih projektov Občine Ajdovščina.

MATP (Motor Activities Training Program) je uradno potrjen športni program Specialne olimpijade, katerega namen je omogočiti reden trening in nastope na tekmovanjih osebam z najtežjimi motnjami v duševnem in gibalnem razvoju. Za uspešno sodelovanje v športnih aktivnostih, športniki potrebujejo individualno prilagojeno športno vadbo, prilagoditve opreme, rekvizitov, pravil in tudi pomoč trenerja. MATP športnikom ponuja priložnost, da se udeležujejo športnih tekmovanj in pokažejo doseženo znanje športnih spretnosti, ne da bi se pri tem primerjali z drugimi. Tekmovalci imajo možnost sodelovati v vajah s sedmih področij: gibljivosti, udarjanja, ročnosti, brcanja, vožnje z navadnimi ali električnimi vozički ter v vodnih aktivnostih, v katerih so se športniki izkazali na ta dan.

Iger se je udeležilo 13 ekip iz Slovenije, 3 iz Hrvaške in seveda ekipa iz CIRIUS-a Vipava. Na otvoritveni slovesnosti, ki je potekala v telovadnici Osnovne šole Draga Bajca Vipava, so bili poimensko predstavili vsi tekmovalci. Spregovorila je ravnateljica CIRIUS-a Vipava ga. Kristina Bratina, direktorica Zveze slovenskih društev Sožitje Mateja de Reya ter predstavnice Specialne olimpijade Slovenije, ki je tudi glavna trenerka MATP pri SOS in vodja tekmovanja, Tanja Princes.

Za glasbeno popestritev so najprej poskrbeli učenci pod mentorstvom Danice Benčina, ki so zaigrali in zaplesali vsem dobro znano Na Golici. Nato je sledila slovenska narodna Sijaj, sijaj sončece, v izvedbi treh mladih instrumentalistov skupaj z njihovo mentorico Loredano Sajovic. Tik pred osrednjim dogodkom pa sta se na sredini telovadnice na navpičnem drogu zavihteli dve deklici, ki pridno trenirata ples ob drogu v plesni šoli Sport pole dance Ajdovščina s trenerko Iris Batista.

Slovesnost je dosegla vrhunec, ko je ob izobešeni zastavi SOS zazvenela himna Specialne olimpijade Slovenije in je Anika Laura Lavrenčič v imenu vseh tekmovalcev podala zaprisego. Igre je uradno otvorila ravnateljica CIRIUS-a Vipava, ki je vse tekmovalce in spremljevalce povabila v prostore CIRIUS-a Vipava, kjer se je nadaljevalo druženje in tekmovanje. Najpomembnejši del dneva so bile vodne aktivnosti v bazenu, vendar pa so imeli tekmovalci po ali pred njimi priložnost obiskati pet istočasno odvijajočih se delavnic. V likovni delavnici so si športniki izdelali spominsko zastavico; igralna delavnica je nasmejala in povezala navzoče v skupnih igrah; v glasbeni delavnici so udeleženci povezali ritem, gibanje in poslušanje; v sprostilni delavnici so se udeleženci sprostili in prepustili masaži; v smoothi delavnici pa so si po izbiri izdelali smoothie ter tako pridobili pravšnjo mero okusnih vitaminov in energije.

Vsi tekmovalci so se v vodnih aktivnostih odlično odrezali in na koncu prejeli medaljo, ki jim jo je okrog vratu nadela Polona Batagelj – najboljša slovenska cestna kolesarka, ki je kar dvakrat nastopila na olimpijskih igrah in pet let zapovrstjo nosila naslov državne prvakinje na cestni dirki.
Vse skupaj se je zaključilo z dobro glasbo in napolnjenimi trebuščki. Preko celega dne je na vodnih igrah vladalo prijetno vzdušje, za kar so seveda zasluženi vsi navzoči, zanimivi gostje in predvsem organizatorji, delavci CIRIUS-a. K dobremu poteku iger so pripomogli tudi posamezni prostovoljci s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in skupina študentk s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, iz oddelka Specialna in rehabilitacijska pedagogika, pod mentorstvom njihove profesorice dr. Tjaše Filipčič. Pri uspešni organizaciji iger so podporo izkazali naslednji donatorji: Zavarovalnica Triglav, Lisca d. d. modna oblačila Sevnica, Fructal Ajdovščina, Petrol d. d. Ljubljana ter  Radia Koper in Primorske novice, kot medijska podpornika.

 

Petra Bajc Curk

 

Cirius Vipava je prve vodne igre organiziral leta 2004 in s tem se je pričelo obdobje športnih dejavnosti v vodi tudi za osebe z najtežjimi motnjami v razvoju.
Tekmovanja v vodnih aktivnostih MATP omogočajo izvajanje aktivnosti na treh težavnostnih nivojih: s pomočjo trenerja, z delnim usmerjanjem in pomočjo ali popolnoma samostojno. Vsak tekmovalec ima možnost izvesti naloge v sklopu njemu primernega nivoja.
Igre niso tekmovalno usmerjene, saj  ne gre za   dogodek  v smislu medsebojnega primerjanja rezultatov in dosežkov. Gre za dokaz, da  s treningom, vajo, vloženim trudom, lahko vsak posameznik napreduje in uživa dobrobiti športa. Gre za   zavračanje predsodkov okolice in obenem dokazovanje,  da so lahko  tudi osebe z najtežjimi motnjami v razvoju  športno aktivne in da lahko dosežejo  dobre rezultate. Brez dvoma pa so rezultati odraz poguma in vztrajnosti tako tekmovalcev kot tudi trenerjev, ki delajo z njimi.

V imenu organizacijskega odbora:
Tanja Princes, vodja tekmovanja

 

Dostopnost