Skoči na glavno vsebino
+ 386 5 36 55 200 info@cirius-vipava.si

Plesno-gibalna terapija

  • PLESNA SKUPINA VRTILJAK
  • RDEČI ČEVELJČKI – plesna predstava
  • RAZVIJANJE KOMUNIKACIJSKIH SPOSOBNOSTI PREKO GIBA IN IGRE

Plesno gibalna terapija (PGT) je kreativna oblika terapije, ki uporablja gibanje in ples v povezavi z glasom, glasbo in ostalimi umetnostnimi mediji. Otroku nudi možnost razvijanja in spodbujanja emocionalne, kognitivne, gibalne, socialne in komunikacijske integracije. S sprejemanjem in podpiranjem posameznikovega gibalnega izražanja terapevt spodbuja razvoj in integracijo novih gibalnih vzorcev, doživljanj in izkustev. Terapevt podpira posameznika pri ozaveščanju povezave med njegovimi gibalnimi aktivnostmi, čustvovanjem in mišljenjem. PGT uporablja različne metode in tehnike, ki so prilagojene potrebam uporabnika. Terapevtu vedno nudi opazovanje osebnega izražanja otroka.

Otroci se z gibanjem igrajo, raziskujejo in uživajo v različnih kombinacijah in kakovostih gibanja ter plesa… potrebno je ohranjati domišljijo, zaupati radovednosti otrok; terapevti pa moramo poskrbeti za prostor, čas in situacije, v katerih lahko otroci eksperimentirajo s ‘če bi bilo’. Odpre se jim nov svet doživljanja in izražanja.

Izvajamo jo individualno in skupinsko. Elemente PGT vključujemo v logopedsko terapijo, v igralno terapevtske urice in plesno delavnico.

Vse te elemente povezujemo v različne odnose in zaporedja moči in s tem ustvarjamo različne dimenzije, kvalitete plesnega gibanja. Velikokrat že sami elementi, brez kakršnihkoli vzpodbud predstavljajo osnovo za raziskovanje gibanja…plesno gibalne dejavnosti…odpirajo nove možnosti gibanja, gibalnega izražanja, komunikacije.

Dostopnost