Skoči na glavno vsebino
+ 386 5 36 55 200 info@cirius-vipava.si

Avtorici: Marjeta Bratož in Tanja Princes

 

 

 

V CIRIUS Vipava segajo začetki pohodništva v leto 1997, ko sta dve učiteljici na daljšem sprehodu z učenci  prišli na idejo, da bi nadgradili dejavnost hoje. Ustanovili sta interesno dejavnost, katere vodilni motiv je bil nudenje enakih možnosti za učence s posebnimi potrebami. Pohodništvo se od takrat neprekinjeno izvaja z mesečnimi pohodi, ki so krajši ali daljši, zahtevnejši ali manj zahtevni – prilagojeni udeležencem aktivnosti.

V želji po novem znanju, pestrejšemu programu in novih prijateljstvih, se je tudi CIRIUS Vipava leta 2017 vključil v projekt Planinstva za invalide/OPP, kjer vsako leto aktivno sodelujemo. V preteklih letih smo se udeležili že veliko akcij: inkluzivnih pohodov, vikend planinskega tabora v Elerjih, sodelujemo tudi pri organizaciji pohodov v naši regiji.

V luči inkluzije, želji po spodbujanju k pohodništvu tudi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe z motnjo pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnostjo ter za osebe z motnjami avtističnega spektra, je v okviru projekta Planinstva za invalide/OPP nastala akcija »Skupaj v hribe – Nevrorazlični AMA«.  V projekt so poleg CIRIUS-a vključeni še: Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo, Društvo Sožitje, Društvo ASPI ter Zavod Mavrični bojevniki, ki skrbijo za učenje, kvalitetno preživljanje prostega časa ter ustrezen razvoj posamezne skupine oseb s posebnimi potrebami.

S sodelovanjem v skupni akciji Nevrorazlični AMA vsi stremimo k podobnim ciljem: spodbujanje k udeležbi na planinskih izletih, omogočiti doživljanje gora v vsej lepoti in razsežnosti, vključevanje v okolje, aktivno učenje, reševanje problemov ter izboljšanje psihofizične kondicije.  Poleg pohodov bo odbor organiziral zanimive aktivnosti in dejavnosti, ki bodo ponujene pri kočah, kjer bodo posamezniki imeli možnosti doživljati nove izkušnje in aktivno pridobivati nova znanja. V program bodo vključene delavnice za preskus senzornih pripomočkov, družabne in kreativne delavnice, telovadba za možgane, taktilne gibalnice, kotiček za umirjanje in mobilna svetovalnica. Mogoče se zgodi tudi kakšno posebno presenečenje.😊

Posebej za bralce časopisa Latnik je o svojih izkušnjah s pohodništvom spregovoril učenec CIRIUS-a Vipava Robin Teo Poženel.

 

Zakaj se ti zdi pomembno, da se veliko gibamo?

Pogosto se udeležiš planinskih pohodov. Zanima me, kaj lepega tam doživiš? Kaj ti je najbolj všeč?

Morda ti pa kaj tudi ni všeč?

Ti je ostal kateri planinski pohod v prav posebnem spominu (mogoče ob morju, v vetru, po snegu…)?

Ali greste na planinski pohod tudi kdaj s starši?

Dostopnost